Oslofjorden

Kyststi i Røyken kommune

Fine turveier langs Oslofjorden gjennom hele kommunen. I Drammensfjorden er det noen turmuligheter.

Beskrivelse av turene under turkartet.

Forklaring til kartet                  

Kyststi Slemmestad - Nærsnes

Kyststi fra Slemmestad via kirkerud til Grundvik. Fra Graffstranda til Nærsnes.

Vi starter turen sørover i Slemmestad. Her er det ofte gode parkeringsmuligheter og flere hyggelige restauranter. På Slemmestad brygge ligger Odden marina / gjestehavn og Oddeberget badeplass. Vi fortestter veien sørover noen meter og tar første mulighet mot sør inn på området "odden" hvor Direktøren for sementfabrikk hadde sin sommerbolig. Sommerboligen er nå revet, men det er flere informasjonsskilt og severdigheter på området. Stien videre sørover er litt kupert og går litt opp og ned i terrenget - mest oppover. Stien er fint merket, underveis passerer vi inngangen til noe underjordisk (en bunker ??) og et flott steinbord.

Etter en stund er vi på toppen av Kirkerudåsen og kommer til et flott utsiktspunkt. Her er det en benk og fantastisk utsikt over Oslofjorden.

Kirkerud utsikt kyststi Røyken Slemmestad

Panoramautsikt fra toppen av Kirkerudåsen.

Grundvik kyststi RøykenKyststien fortesetter sørover og ganske bratt nedover til Grundvik hvor den stopper. Fin utsikt nordover fra Grundvik - se bildet.

Det er ikke lenger merket kyststi på grusveien / stien mellom Grundvik og Graffstranda grunnet krangel med grunneiere og dom i Lagmannsretten. Kommunen arbeider med en løsning. Foreløpig må du finne alternativ vei forbi selv.

Ved Graffstranda starter den merkede kyststien igjen og vi følger den på innsiden av båthavna, langs kanten på isdammen. Kyststien fortesetter stort sett i vannkanten til vi er innerst i bukta ved Nærsnes. Vi følger grusveien og opp til hovedveien og gangveien siste stykket inn til Nærsnes.

Det er også mulig å følge vannkanten langs indre del av Nærsnesbukta, til Nærsnesbukta badeplass og sliskeslippen i Promhavn hvor Nærsnes kystlag holder til. Gå videre gjennom båthavna og opp jerntrappa i enden av båthavna.

I Nærsnes er det en liten matbutikk.

Merking: Fine blå kyststimerker

Parkering: Slemmestad, følg skilt til Parkering for Kyststi.

Kyststi - Rundtur på Nærsnes

Nærsnes er et idyllisk sted og kyststien tar en runde rundt i gatene før den svinger sørover igjen. Denne turen går innom badeplassen Ellefstranda ytterst på Nærsnesodden.

Merking: Fine blå kyststiskilt og merker

Fremkommelighet: Fint for alle. Noe trafikk

Kyststi Nærsnes - Ramton

Kyststien mellom Nærsnes og Ramton camping går stort sett i skogen oppe i åsen.

Kyststien starter i sentrum av Nærsnes og følger villaveiene sørover. Kyststien går inne i skogen til man er fremme ved utsiktspunktet Flådda. Her får man en fantastisk utsikt over Oslofjorden. I forgrunnen kan man se Ramtonholmen, litt lengre ut øyene Langåra, Lågøya og Aspond. På andre siden av fjorden ser man Fagerstrand og til sør ser man nordsiden av Håøya. Antagelig en av benkene med best utsikt i Norge ?

Flådda utstiktspunkt kyststi Ramton Nærsnes Røyken

Panoramautsikt fra Flådda.

Kyststien videre går stort sett i skog uten utsikt til sjøen til man er nede ved Ramton camping. Her går kyststien rundt isdammene, ned til sjøen forbi båthavna og badeplassen ved Ramton camping og ender ved resepsjonen til campingen. På Ramton camping er det sommerrestaurant på kaia og en liten sommerbutikk. Fint sted for en rast hvis man vil gå kyststien videre sørover.

Merking: Fin blåmerket kyststi.

Fremkommelighet: Stort sett fin sti i skog. Noen våte områder. Ikke fremkommelig med barnevogn. Har du sykkel er det kanskje like greit å følge bilveien til Ramton camping.

Parkering: Noe avgiftsbelagt parkering ved Ramton camping.

Kyststi Ramton - Båtstø - Åros

Stien starter ved Ramton camping og går via bryggene og veiene på campingplassen. På campingplassen er det badeplass med fine stupemuligheter og en sommeråpen kafe hvor man kan kjøpe pizza etc.

Et stykke sør på campingplassen deler kyststien seg, man kan fortsette opp lia og nordover til Nærsnes (se beskrivelse over), eller sørover som vi går denne turen. Når man kommer på toppen av den lille åsen sør for campingplassen og stien begynner å gå nedover igjen bør man ta en kort avstikker på stien som går mot vest. Her får man en flott utsikt over Oslofjorden (se bilde under).

Utsikt fra Kyststien

Fantastisk utsikt ut over Oslofjorden - belønning for en kort avstikker fra kyststien litt sør for Ramton camping.

Videre sørover kommer man til Høvikvollen badeplass. Her er det fine bademuligheter samt stor parkeringsplass. Dette er et bra sted å starte turen hvis det ikke er parkeringsplass på Ramton camping.

 

Demmekilodden kyststi RøykenDemmekilodden

Kyststien følger veien gjennom hyttefeltet og kommer til slutt frem til idylliske Demmekilen og Demmekilodden. Selve kyststien går ikke ut på odden, men en tur ut på odden anbefales.

På vei ut på odden passerer man et par stupebrett. Ytterst er det svaberg og en liten gresslette. Fint sted for en liten rast hvis det ikke er for sterk sønnavind.

Dyrelivet rundt Demmekilen er svært allsidig. Her finnes en rekke fugler som gjess, ender, alker, tjeld, sniper, ærfugl og hegre. Mår på jakt etter fugl og egg kan observeres hele året. Rev og rådyr er ofte her nede. (Kilde: oppslag ved stranda)

Området vedlikeholdes på frivillig basis av Demmekilen Vel, alle er velkommen hit men de ønsker din hjelp til å holde området i fin stand.

Bildet viser stien ned til Demmekilen.

Fra bukta ved Demmekilodden fortsetter kyststien langs grusvei til man kommer til Fagertun og badeplassen i Fagertunbukta. Her går man ned i hagen og fortsetter sørover på en koselig vei langs bebyggelsen som snor seg sørover til Båtstø.

I Båtstø er det en hyggelig båthavn med benker. Rett før for båthavna ligger Lasteberget badeplass.

Fra Båtstø fortsetter kyststien langs Blåhellaveien, i slutten av veien finner man Blåhella Kystsamling som har en fin sommerutstilling om kystkultur og båtliv i tidligere tider.

Kyststien fortsetter som en litt bratt sti opp lia til Tittutåsen hvor man igjen kommer inn på vei som går gjennom hyggelig bebyggelse frem til Åros. Siste stykket går på vei opp til Åros sentrum hvor det er informasjonstavle om kyststien og en liten parkeringsplass. Kyststien fortsetter videre mot Sætre.

Distanse: Ca 6,6 km med et par avstikkere.

Framkommelighet: Fin sti egnet for sykkel. Litt bratt noen steder. Mulig å komme frem med barnevogn med litt hjelp.

Parkering: Litt ved Rampton. Masse gratis parkering ved Høvikvollen badeplass (Skiltet P Kyststi). Liten parkeringsplass ved informasjonsskiltet i Åros.

Vurdering: Veldig flott kyststi.

Kyststi Åros - Sætre

Strekningen går på hyggelig grusvei helt fram til Bestonstranda som ligger på grensen til Hurum kommune. Kyststien fortsetter på vekselvis sti og små villaveier frem til Sætre sentrum i Hurum kommune.

Utsikt kyststi Åros Sætre Røken

Utsikt fra Ivers vei langs kyststien: Nærmest ser man Lagahølet båthavn, utover sees bla. Gråøya og Håøya og Drøbak i det fjerne. Sætre til høyre.

Kyststi Åros Sætre NedredammenVi starter turen ved kyststiparkeringsplassen i Åros sentrum. Vi går over hovedveien og følger Ivers vei over åsen sørover. Underveis får vi flere steder flott utsikt ut over Oslofjorden. Ivers vei er stengt for gjennomkjøring og det er lite trafikk. Et par bratte bakker.

Når Ivers vei kommer ned til hovedveien igjen går vi over og fortsetter ned til sjøen. Her passerer vi Skogsborg, et flott område med badeplass og Kystledhytte og Beston badeplass.

Ved Beston badeplass går vi over en fin trebru og vi er straks inne i Hurum kommune.

Videre sørover mot Sætre går kyststien på små villaveier og skogssti. Denne delen er ikke fremkommelig med barnevogn og ikke egnet for sykkel. Følg skilt eller kartet over.

Rett etter Beston badeplass kommer vi til Nedredammen - en dam som ble benyttet til produksjon av is i gamle dager.

Mere om kyststien videre sørover fra Sætre finnes på sidene om kyststien i Hurum.

Merking: Fine kyststi skilt.

Parkering: ved informasjonsskitet i Åros sentrum, Skogsborg, Beston eller i Sætre.

Fremkommelighet: Fint med sykkel og barnevogn unntatt mellom Beston badeplass og Sætre.

Rundtur: Best å følge kyststien samme vei tilbake eller bruke bussen. Det er ikke lurt/hyggelig å gå den smale og trafikkerte hovedveien tilbake.

Buss: Busslinje i Hurumveien mellom Åros og Sætre.

Kyststi langs Drammensfjorden

Fin rundtur vest for Hyggen.

Kyststi - Praktisk informasjon ut på tur!

Beliggenhet: Røyken kommune, Buskerud.

Taxi: Hurum og Røyken Taxi, www.02850.no tlf 02850.

Buss: www.ruter.no

 

Share  

Copyright (c) www.oslofjorden.com - Ansvarsfraskrivelse   Vår bruk av informasjonskapsler   Følg oss på Facebook.  Prøv Oslofjorden turguide.