Oslofjorden

Kyststi Råde Kommune

Råde har ca 22 km merket kyststi fra kommunegrensen til Rygge til kommunegrensen til Fredrikstad kommune. Kyststien går delvis på vei og delvis i terrenget.

Beskrivelse av turen finner du under turkartet.

Forklaring til kartet                  

Kyststi Råde

Kyststi på grensa mellom Rygge og RådeKyststi fra grensa til Rygge til Oven.

Kyststien fra Rygge kommer i kanten av dyrket mark, ved grensa er det en liten bro over en liten bekk. (Se bildet) Stien fortsetter langs dyrket mark og går en kort etappe rett over et jorde (med grunneiers tillatelse). Stien fortsetter langs traktorveier, grusveier og skogsveier sørover.

Våpenhula

Et stykke inne i skogen kommer vi til våpenhula. Våpenhula var et våpenverksted etablert av Milorg mot slutten av andre verdenskrig. Hula er et utgravd rom på ca 3x5 meter med en gang på 1x3 meter. Her er det informasjonsskilt og benker for en rast. Ta med lommelykt hvis du har lyst til å gå inn.

Stien fortsetter langs veien ned til sjøen ved Helgerød. Herfra går kyststien først langs en grusvei, deretter et godt stykke langs kanten av dyrket mark. Her kan det være ganske vått.

Etter jordet kommer kyststien opp på hovedveien til Oven. Vi følger veien utover mot Oven, ved brua må man velge om man vil gå ut på Oven eller fortsette langs sjøkanten sørover mot Tomb.

Standard: Deler av denne strekningen er ikke egnet for barnevogn. Deler av strekningen kan være våt og litt myrete og derfor kun egnet for turgåere eller erfarne offroad syklister.

Distanse: 4,5 km

Kyststi Oven

Flott halvøy med mange turmuligheter og mange fine badeplasser på rekke og rad.

Kyststi Oven - Tomb

Vi starter turen ved Ovensundet og følger kyststiskiltet inn i det høye sivet på utsiden av gjerdet til campingplassen. Etter et kort stykke kommer kommer vi til et informasjonsskilt om kyststien. Vi følger grusvei og sti i vannkanten videre langs kysten. Vi går inn på Røstad Familiecamping hvor kyststien tar en kort avstikker ut på odden (se kartet, fint sted for en rast og et raskt bad). Vi fortsetter videre gjennom campingen og kommer inn på en smal sti gjennom skogen.

Etter litt kommer vi ned til Krokstadfjorden.

Krokstadfjorden Råde kyststi

Fint sted på kyststien langs Krokstadfjorden.

Krokstadfjorden er ca 600 meter bred der vi kommer ned til sjøen og det er ca 3 kilometer i luftlinje innover til vi kan krysse den inne ved Tomb. Kyststien på nordsiden av fjorden går i variert terreng, grusvei og sti i skog og langs dyrket mark. Underveis går vi forbi en gravhaug fra bronsealderen og straks etter kommer vi kommer frem til Akersbekken.

Akersbekken kyststi Råde Tomb OvenAkersbekken

Tomb herregård anla et sagbruk ved Akersbekken tidlig på 1800 tallet. I dag er det bare beskjedne rester igjen av sagbruket, men en flott kyststibro bringer oss sikkert over bekken.

Vi fortsetter et stykke i skogen og kommer inn på et nett av småveier og stier som bringer oss forbi flere hyttefelt.

Til slutt kommer vi inn på øvre Hagavei som leder oss bort til hovedveien. Vi følger hovedveien over brua til Tomb.

Merking: Godt merket kyststi. Flere opplysningsskilt.

Fremkommelighet: Blanding av sti og vei. Ikke fremkommelig med barnevogn. Sykkel må trilles og bæres noen steder.

Parkering: Liten parkeringsplass for kyststien i enden av Øvre Hagavei ved Tomb. Parkering ved Tomb kirke.

Vurdering: Fin kyststi, spesielt første delen ytterst langs Krokstadfjorden.

Distanse: 7,6 km

Tomb Jorbruktsskole kyststi RådeKyststi Tomb - Lervik

Fin godt merket kyststi fra Tomb til Lervik i Fredrikstad kommune.

Ved Tomb kirke bør man vurdere en liten avstikker opp til Gårdsmuseet og husmannsplassen Hallingsås som ligger i den flotte parken til Tomb jordbruksskole (se bildet). Husmannsplassen består av en liten stue, flyttet fra Onsøy og et uthus fra Eidsberg. På gårdsmuseet finner du en fin samling gamle redskaper og kjøretøy fra herregården. Samlingen er stor og vel verd et besøk.

Kyststien fra Tomb til Lervik går stort sett på småveier, av og til går den på sti eller på gangvei langs bilveier. Kyststien passerer Rubingen camping og badeplass og Ellingstranda badeplass. Grensa mot Fredrikstad kommune går rett sør for Saltnes, før du kommer til Lervik.

Parkering: God parkering ved Tomb kirke.

Fremkommelighet: Godt egnet for sykkel og barnevogn. Der kyststien går langs trafikkerte bilveier er det god separat sykkel/gangvei. Godt egnet for små barn på sykkel.

Merking: Godt merket med blå kyststi merker. Informasjonsskilt i Tomb og Lervik.

Distanse: 10,5 km

Fin kyststi videre til Engelsviken og videre sørover i Fredrikstad kommune.

Kyststi - Praktisk informasjon ut på tur!

Beliggenhet: Råde kommune, Østfold.

Parkering: Mange muligheter.

Kyststier i nærheten:

Kyststien i Rygge kommune - Kyststien i Fredrikstad kommune

Share  

Copyright (c) www.oslofjorden.com - Ansvarsfraskrivelse   Vår bruk av informasjonskapsler   Følg oss på Facebook.  Prøv Oslofjorden turguide.