Håøya i Langesundsfjorden er en høy og frodig øy som tilbyr fine turmuligheter.
Mere informasjon om Håøya og turen under turkartet.
Vi parkerer bilen på parkeringsplassen langs veien ved Mørjetjønna i Tvedalen. Vi går over veien og gjennom bommen og ned til sjøen og gjennom området til båtforeningen. Ca 50 meter før slutten på brygga går vi bratt opp i lia. Vi følger spennende sti som går over bakketopper og ned i små daler, mellom steiner og trær oppe i lia utover retning Håøya.
Etter en stund kommer vi frem til hyttefeltet i Kalvedalen. Her følger vi Buaveien forbi Buadammen frem til gården Bua. Fra Bua går stien på sti igjen langs tomtene til flere hytter. Når vi kommer ned til sjøkanten følger vi stien videre langs sjøen, rundt et par hytter. Vi følger skilting til Håøya gjennom et lite skogholt ned til Vrangsund. Turen fra Tvedalen til Vrangsund er 2.7 kilometer en vei.
Håøya - den høye øya - er den største øya i Grenlandsfjorden. Øya byr på flotte svaberg, flotte uthavner, frodig skog og en nettverk av stier. Øya er lettest tilgjengelig med egen båt eller på stien beskrevet ovenfor.
Vrangsund er et smalt sund mellom fastlandet og Håøya. Sundet kan passeres av mindre motorbåter. Brua over Vrangsund er bygd som en sving-bru, men har nok ikke vært svingt til side på en del år. Informasjonsskilt om Håøya rett etter brua.
Vrangsund
Stien opp fra sjøen i Vrangsund til Blåbærmyrdammen er bratt og litt krevende. Det er montert tau i de bratteste kneikene. Omtrent midt på Blåbærmyrdammen kommer man til stiskillet hvor man kan gå til Bukkevika og Storefjell eller Skolebukta. Man kan gå rundturen begge veier, her beskriver vi veien mot klokka og går i retning Skolebukta. Turen fra Vrangsund til Blåbærmyrdammen er bare 650 meter.
På vei til Skolebukta.
Vi fortsetter langs kanten av Blåbærmyrdammen på fin sti i frodig skog. Turen går nedover mot nord og kommer ned i Skolebukta.
Skolebukta er en populær uthavn for båtfolket. Her er det flere bryggeanlegg, grill, søppelkasser, store gressletter for lek og telting og utedo. Turen mellom Blåbærmyrdammen og Skolebukta er 650 meter.
Skolebukta
Fra Skolebukta fortsetter stien sørover opp gressbakken og ned igjen i bukta Store Vesta og videre på fine stier frem til Paradisbukta. Denne ture er enkel å gå og 1.4 kilometer.
Store Vesta
Paradisbukta er en veldig populær uthavn med flotte svaberg, flere bryggeanlegg, gapahuk og badeplass. På godværsdager kan det være veldig livlig i Paradisbukta.
Paradisbukta
Godt tilrettelagt sti, men bratt.
Stien videre går bratt opp fra Paradisbukta og fortsetter opp over lia et godt stykke. Stien er sikret med trapper, stiger og kjetting på vanskelige steder. Stien går igjennom dype kløfter og glover i svabergene. En veldig krevende og spennende tur på 1.3 kilometer. I Bukkevika går stien et godt stykke oppe i lia, ovenfor et par private hytter.
Bukkevika
Sti gjennom Håøyas indre frodige skog, ingen utsikt på stien frem til Blåbærmyrdammen. Lett sti i varierende skogsterreng på 1.7 kilometer.
Storefjlell er toppen av Håøya 141 moh. Man kan gå opp fra Blåbarmyrdammen eller Paradisbukta. Flott utsikt.
Merking: Stiene på Håøya er godt merket med skilt.
Distanse: Rundturen som beskrevet fra Vrangsund, rundt øya og tilbake til Vrangsund er ca 5.5 kilometer. Stien er til tider krevende så regn med god tid. Turen mellom Tvedalen og Vrangsund er ca 2.7 kilometer en vei. Totalt tur retur Tvedalen og rundtur på Håøya, ca 11 kilometer.
Adkomst: Sti fra parkeringen i Tvedalen eller med egen båt.
Framkommelighet: Varierende, fra flat fin sti til krevende sti i bratt terreng. Turen kan gå av barn, men pass godt på i de bratte områdene. Ikke fremkommelig med barnevogn. Ikke egnet for sykkel.
Beliggenhet: Øy i Langesundsfjorden, Porsgrunn kommune, Vestfold og Telemark.
Stiene er ryddet og tilrettelagt av Porsgrunn og Omegns turistforening - mer info om POT på www.pot-turist.no
Vurdering: Flott rundtur på en frodig øy. Lang tur hvis man går helt fra parkeringen i Tvedalen.
Til oversikt over kyststi i Porsgrunn kommune
Copyright (c) www.oslofjorden.com - Ansvarsfraskrivelse Vår bruk av informasjonskapsler Følg oss på Facebook. Prøv Oslofjorden turguide.