Oslofjorden

Færder nasjonalpark

Færder nasjonalpark ble vedtatt av kongen i Statsråd i august 2013.

Nasjonalparken omfatter et areal på 340 kvadratkilometer i Færder kommune. 325 kvadratkilometer er sjøareal og 15 kvadratkilometer landareal øst og sør for Nøtterøy og Tjøme. Verdens Ende, Moutmarka og Bolærne er de mest kjente områdene i Nasjonalparken.

Det er bygget Nasjonalparksenter på Verdens Ende, Tjøme.

Nasjonalparken skal verne verdifull natur, kulturminner og kulturlandskap. Samtidig skal området brukes av grunneiere, hytteeiere, bønder, fiskere, turister og friluftsinteresserte.

Bilder fra nasjonalparken

Viktige friluftsområder i nasjonalparken

Tjøme

Hvis man ikke disponerer båt er Verdens Ende og Moutmarka de absolutt største høydepunktene og viktigste områdene på Tjøme.

Verdens Ende tilbyr de flotteste svabergene og en fantastisk utsikt ut over skjærgården sør for Tjøme. Her er det stor parkeringsplass, restaurant, kiosk og gjestehavn. Svabergene innbyr til bading og fisking. I sørøst ser man Færder fyr som har gitt navn til nasjonalparken.

Moutmarka har kilometervis med flotte kyststier som bringer deg ut til rullesteiner, blankskurte svaberg, krattskog og små tjern. Hele området innbyr til bading når det er fint vær. Naturistene samles på Skåtangen som ligger helt sørvest på Moutmarka. Det er ingen ordentlig sandstrand på Moutmarka, beste alternativ er Mostranda som ligger like nord for grensen til nasjonalparken. Det går fin kyststi opp til Mostranda og Mostranda Camping.

For båtfolk er Mostein, Ildverket, Bustein, Sandøya, Burø, Store Færder og Froungen de viktigste øyene i Tjømeskjærgården.

Nøtterøy

Selve Nøtterøy er ikke med i nasjonalparken, men alle øyer øst for hovedøya er med. I nord går grensen sør for Torgersøya. De største øyene i Nøtterøyskjærgården er Bolærne, Hvaløy, Gåsøy, Skjellerøy, Lindholmen, Roppestadholmen, østre del av Bjerkøy, nordre og søndre Årøy. Fulehuk fyr er også med i nasjonalparken.

Færder nasjonalpark er unik og fortjener et besøk!!

Mer informasjon

Besøk www.ferdernasjonalpark.no for mere informasjon om nasjonalparken.


Copyright (c) www.oslofjorden.com - Ansvarsfraskrivelse   Vår bruk av informasjonskapsler   Følg oss på Facebook.  Prøv Oslofjorden turguide.