Oslofjorden

Kyststi på Jeløya

For å starte med konklusjonen - kyststien på Jeløya er blant Oslofjordens beste turområder! Flotte turveier i gammelt kulturlandskap, gamle gårder som tilbyr en matbit og kunst og kultur og en serie med flotte badeplasser.

Beskrivelse av turene finner du under turkartet.

Forklaring til kartet                  

Kyststi kanalen til Alby gård

Vi starter turen ved kanalen i Mossesundet og går sørover til den flotte badeplassen Sjøbadet. Her er det flott sandstrand, mange benker og fin strandpromenade.

Vi fortsetter langs sjøen til Feste båthavn og badeplassen ved Fiske. Den merkede kyststien går her litt vekk fra sjøen og følger Sjøgata, Bråtengata Christian Erichsens gate og ned Hasselbakken til Strandpromenaden og Vårlistranda badeplass.

Vi følger kyststien vestover forbi Søly båthavn og Søly badeplass, forbi en liten badeplass på Framnes og kommer etter hvert inn i Søndre Jeløy landskapsvernområde

ReiertangenKyststi Reiertangen Jeløy Alby Moss

Fra Framnes går kyststien litt inne i skogen, det er flere fine avstikkere ned til sjøen. Etter hvert kommer vi ut på Reiertangen og videre inn i den langgrunne Reierbukta.

To kilometer sørover fra Reiertangen kan man se øya Store Revlingen, en populær øy for båtfolket.

Søndre Jeløy landskapsvernområde ble etablert i 1983. Verneområdet ligger sør på Jeløya og omfatter et areal på 3946 dekar.

Selve grunnlaget for vernet har sin bakgrunn i et storslått kulturlandskap med et spesielt rikt biologisk mangfold. Det er steingjerdene, alleene, de store hovedhusene og hageanleggene som i dag utgjør de mest iøynefallende kulturhistoriske trekk ved landskapet, og som gjør at det omtales som et herregårdslandskap. Jeløya hører til det geologene kaller Oslofeltet. Berggrunnen er av vulkansk opprinnelse og området har en spesielt rik flora og fauna.

Reierbukta

Reierbukta kyststi Jeløy Moss

Panorama bilde fra Reierbukta. Alby gård ligger midt i bildet på andre siden av bukta.

I Reierbukta kan vi følge grusveien som går litt inn i landet eller følge stien som følger vannkanten rundt Reierbukta og frem til Albystranda i Albybukta.

Alby gårdAlby gård kyststi galleri F15 Jeløy Moss

Alby gård ligger 200 meter opp fra vannkanten, vi anbefaler et besøk.

Ved Alby gård finner vi Galleri F15 med kunstutstilling og Kafe F15 som serverer den kjente Albykringla. Her er det stor parkeringsplass, flott utsikt ut over fjorden og fine turmuligheter i området. Muligheter for å ri på hest. Alby gård er et fint startsted for denne turen.

I Jeløy Naturhus på Alby er det kart over de forskjellige stiene og ellers gode opplysninger om landskapsvernområdet rundt gåren. Stort informasjonsskilt om kyststien ved parkeringsplassen.

Parkering: Alby gård, Avgiftsbelagt parkering ved Moss Sjøbad.

Merking: Godt merket med blå kyststiskilt

Fremkommelighet: Veldig fin kyststi fra Søly, egner seg godt for små barn på sykkel og barnevogn. Noen mindre bakker.

Kyststi Alby - Bredebukt

Fin kyststi. Flere mulige veier gjør dette til en fin rundtur i flott natur via badeplassen i Albybukta og badeplassen i Bredebukt.

Breibukt Kyststi Jeløy Moss

Panoramautsikt fra Bredebukt

Fremkommelighet: Fint med sykkel og barenvogn.

Parkering: Alby gård

Kyststi Breibukt - Jeløy radio - Tronvikstranda

Kyststi Jeløy radio badeplass MossFin kupert kyststi, først litt i skogen via Stalsberget og deretter i vannkanten langs vestkysten av Jeløy, forbi Jeløy radio, badeplassen ved Jeløy radio og Hesteberget frem til Tronvikstranda.

Rett utenfor Jeløy radio finner vi Gullholmen og Gullholmen fyr. Gullholmen er det vestligste punktet i Østfold fylke.

Rett sør for Tronvikstranda finner vi Tronvik torpedoinnskytingsstasjon fra 1916. Anlegget var underlagt marinebasen i Horten, Karljohansvern og har blitt brukt til testing og innskyting av torpedoer. I dag er anlegget privat og benyttes som bolig.

Parkering: Alby gård, Tronvikstranda, Liten parkering ved Jeløy radio.

Kyststi Tronvikstranda - Refsnes

Kort kyststi i vannkanten mellom Tronvikstranda og Refsnes.

Kyststi Tronvikstranda - Røed gård - Rødsåsen - Alby gård

Fin kyststi delvis på gangvei, delvis i kupert terreng gjennom landskapsvernområder.

Fra Tronvikstranda går vi først langs veiene opp til Tronvikveien og vestover til Biørn Biørnstads vei. Vi følger gangveien i skogen til Røed gård. Her kan vi velge å fortsette Biørn Biørnstads vei sørover direkte til Alby gård eller vi kan legge turen via Røed gård og stien i skogen.

På Røed gård er det gårdskafe og flere kunstnere og gartneri. Fra Røed gård (stien starter i retning gartneriet) er kyststien en smal, delvis kupert sti i skog og mark. Stien går via Rødsåsen hvor vi får flott utsikt over Oslofjorden og Horten på den andre siden.

Rødsåsen kyststi Jeløy Moss

Utsikt mot Horten fra Rødsåsen.

Fremkommelighet: Fint med sykkel på gangveiene. Stien i skogen fra Røed Gård til Alby Gård er ikke fremkommelig med sykkel. Sykling er forbudt.

Parkering: Alby gård, Tronvikstranda, Røed gård.

 

Hellebergstien

Kort kyststi ved Vestre Nes friområde. Flere fine badeplasser og fiskeplasser. Parkering og toaletter i området.

Kyststi - Praktisk informasjon ut på tur!

Framkommelighet: Stort sett veldig fine turveier for sykkel og barnevogn. På deler av turveinettet er det forbudt å sykle. Se skilt.

Parkering: Avgiftsparkering ved Sjøbadet. Parkering ved Alby gård, Røed gård, Tronvikstranda

Beliggenhet: Jeløy, Moss kommune

Vurdering: Veldig flott turområde.

Se også siden om kyststi nord på Jeløya.

Tilbake til oversikt over kyststi i Moss

Share  

Copyright (c) www.oslofjorden.com - Ansvarsfraskrivelse   Vår bruk av informasjonskapsler   Følg oss på Facebook.  Prøv Oslofjorden turguide.