Oslofjorden

Kyststi Holmestrand kommune

Holmestrand kommune har kyststi gjennom hele kommunen. I nord starter kyststien oppe i skogen ovenfor Ødegården i Sande kommune og går opp Angers Klev (Del av den gamle kongeveien) til platået med flotte utsiktssteder underveis. Fra Holmestrand sentrum og sørover går stien for det meste i vannkanten.

Mere om kyststien i Holmestrand under kartet.

Forklaring til kartet                  

Kyststi Holmestrand nordKyststi fra Ødegården i Sande kommune til Bogebukta.

Vi starter turen sør i Sande kommune ved Ødegården. Et godt utgangspunkt er å parkere bilen ved Skjervik friområde og følge Gamleveien på sjøsiden av gamle E18 til enden.

Her går kyststien i en smal tunell under gamle E18. På andre siden står det et kyststi skilt som er litt forvirrende. Man kan enten gå 50 meter sørover langs gamle E18 og ta stien opp i skogen, over togsporet eller gå gå ca 100 meter tilbake langs gamle E18 og følge veien Øgården oppover i lia. Veien over togsporet er snarest, men også helt klart farligst. Se deg godt for og pass på barna hvis du velger ¨å gå over sporet. Vi anbefaler å følge veien inntil togsporet legges ned høsten 2016.

Kyststien følger den bratte grusveien oppover, etter en stund flater veien ut. Vi går på sørsiden av nødutgangen fra togtunellen, fortestter ca 50 meter oppover veien hvor kyststien går inn i skogen. Stien er skiltet Botnemarka.

Stien fortsetter videre et godt stykke i forholdsvis tett skog. Stien er merket med blå merker, men noen steder må man passe litt på. Stien går opp og ned i lia og møter kyststien som kommer opp fra informasjonsskiltet i Bogebukta - langs gamle E18.

Merking: Blå merker på trær og skilt.

Fremkommelighet: Krevende sti som krever gode sko. Noen bratte partier. Absolutt ikke fremkommelig med sykkel eller barnevogn.

Parkering: Bogebukta, ved info skilt. Skervik friområde i Sande.

Angers Klev kyststi HolmestrandKyststi fra Bogebukta - Angers klev - til Søndre Kleivane

Denne turen starter ved informasjonsskiltet i Bogebukta på gamle E18. Stien går opp og over jernbanesporet rett ovenfor informasjonskiltet som står på nordgående (sjøsiden) av gamle E18. Pass godt på når du krysser jernbanesporet. Like ovenfor porten i tog-gjerdet møter vi kyststien fra Sande (beskrevet ovenfor).

Vi holder til venstre og følger kyststien sørover og oppover i skogsterrenget. Etter hvert kommer vi inn på traktorveien som kommer opp fra Smørstein. Vi følger den oppover bakkene, forbi en gammel demning og et nyere vanntårn. Veien går over i sti igjen (se bildet).

Angers Klev - Kongeveien

Den gamle hovedferdselsåren gjennom Vestfold gikk fra gammelt av gjennom Angers Klev - opp skråningen fra Holmestrandsfjorden til Botneplatået oppe på Holmestrandsfjellet. Strekningen var beryktet for og være både farlig og bratt.

Angers Klev var allerede på 1300-tallet kjent som gang- og ridesti og ble utbedret til kjerrevei rundt midten av 1600-tallet under Kristian 4.s regjeringsperiode. Angers Klev ble erstattet av ny hovedvei i 1793. Med gode sko er veien i dag ikke spesielt vanskelig å gå.

På toppen av Angers Klev er vi kommet til Botneplatået. Vi fortsetter stien sørover til vi kommer til en liten parkeringsplass ved Søndre Kleivane.

Merking: Blå merker på trær og skilt.

Fremkommelighet: Litt bratt noen steder, men ikke vanskelig. Greit med gode sko. Ikke fremkommelig med sykkel eller barnevogn.

Parkering: På Botneplatået ved Søndre Kleivane. Ved informasjonsskiltet i Bogebukta.

Kyststi fra Søndre Kleivane til Holmestrand sentrum

Kyststien på denne strekningen er dårlig merket, litt vanskelig å følge og går litt i bakkant av platået (2013).

Vi anbefaler å følge veiene som går langs kanten av Holmestrandsfjellet. Belønningen er flere utsiktspunkter med fantastisk utsikt. Det sies at man kan se 4 fylker fra Holmestrandsfjellet og kanskje litt Sverige også.

Utsikt kyststien Holmestrand Søndre Kleivane

Panoramautsikt. Kommersøya rett frem, Langøya til høyre.

 

Utsikt kyststien Holmestrand Sentrum

Flott utsikt ut over Holmestrand sentrum, båthavna og Holmestrandfjorden.

I Holmestrand sentrum finner man blant annet mange fine spisesteder, butikker, Holmestrand Aluminium museum, Dulpen badeplass og en stor flott gjestehavn.

Merking: Noen blå merker på skilt og stolper. Vanskelig å følge (2013). Skriv ut og ta med kartet over på turen.

Fremkommelighet: Mesteparten er asfaltert gangvei. En kort sti et sted.

Parkering: På Botneplatået ved Søndre Kleivane. Holmestrand sentrum.

Kyststi Holmestrand sentrum - Hagemann - grensen til Re kommune

Kyststi Holmestrand VestfoldVi starter turen i Holmestrand sentrum og går så lang øst vi kan for å komme på utsiden av Aluminiumsfabrikken.

Gangveien går sørover i vannkanten på utsiden av fabrikken og kommer inn på Backersgate. Vi følger denne sørover noen meter og går ned Hagemannveien som vi følger til vi igjen får en stikkvei østover, ned til båthavna og badeplassen ved Hagemannparken.

Vi fortsetter i vannkanten gjennom parken og går gjennom gjerdet inn til Felleskjøpet. Vi fortsetter sørover på østsiden av bygningene og går veien opp til Skolegaten.

Vi følger gangveien sørover til Mulvika og grensen til Re kommune. Kyststien fortsetter sørover i Re kommune.

Hvis man har sykkel eller barnevog bør man følge bilveien opp fra Hagemannparken og gå sørover på Skolegaten for å unngå stien ved Felleskjøpet.

Merking: Noen blå merker på skilt og stolper.

Fremkommelighet: Mesteparten er asfaltert vei/gangvei. En kort sti sørover fra Hagemannparken er ikke egnet for barnevogn..

Parkering: Holmestrand sentrum, Hagemannparken

Kyststi - Praktisk informasjon ut på tur!

Beliggenhet: Holmestrand kommune, Vestfold.

Rundtur: Ta bussen tilbake til utgangspunktet.

Taxi: www.vestfoldtaxi.no/ - 334 20 200

Buss: www.vkt.no

Flere turmuligheter i området:

kyststi i Sande - Kyststi i Re

Share  

Copyright (c) www.oslofjorden.com - Ansvarsfraskrivelse   Vår bruk av informasjonskapsler   Følg oss på Facebook.  Prøv Oslofjorden turguide.