Oslofjorden

Rundtur på Hovedøya

Hovedøya ligger en kort båttur fra Rådhuskaia i Oslo. Fine tur og bademuligheter.

Mere informasjon under turkartet.

Forklaring til kartet                  

Fin rundtur på Hovedøya

Ferge Ruter hovedøya turHovedøya ligger innerst i Oslofjorden og har lett adkomst med rutebåt fra Rådhuskaia i Oslo. Mange kulturminner, store deler av øya er fredet.

På rundturen på øya finner man ruinene av et kloster, kafe, gamle militære forsvarsverk, store gressletter for lek og morro, spennende stier og en fin badeplass.

Hovedøya Vestre Krutthus tur

Vestre Krutthus med marinaen på Lindøya i bakgrunnen. Det er 5 krutthus på øya.

Cistercienserkloster på Hovedøya

Omtrent midt på øya finner man ruinene etter et kloster som ble grunnlagt i 1147 og oppløst i 1532. Klosteret ble etablert av 13 cisterciensmunker fra et engelsk kloster. Da munkene kom til Hovedøya, sto det allerede en kirke her. Kirken ble påbegynt tidlig på 1100-tallet. De eldste delene av klosteret kommer fra denne kirken.

Med Reformasjonen (overgang fra katolsk til protestanntisk tro i 1537) ble klostervesenet nedlagt i Norge og klosteret underlagt Kongen. Klosteret ble satt i brann og redusert til et steinbrudd. Stein fra klosteret ble brukt til utvidelser av Akershus festning og andre bygg inne i byen.

Restaureringen av ruinene startet i 1840 årene og foregår fortsatt. Hjelp til å bevare ruinene, det er ikke lov å klatre på dem! (Kilde: skilt ved ruinene, mere informasjon finnes der).

Ferge Ruter hovedøya turRuinene etter klosteret.

Kafe

Rett ved klosterruinene finner man Klosterkroa, en kafe med hjemmelagde lunchretter og godt utvalg av kioskvarer om sommeren. (Informasjon om åpningstider på www.facebook.com/klosterkroa/ )

Restaurant

Det er også restaurant på Hovedøya, men den kan kun besøkes med egen båt. (Ligger innenfor det avsperrede området til båtforeningen). Mer informasjon på www.revierhavnenkro.no/

Badeplasser

Hovedøya badeplass OsloDet er fin sandstrand på sørøstsiden og mange bademuligheter på svabergene utover på sørøstsiden. Les mer om Hovedøya badeplass.

Kyststi - Praktisk informasjon ut på tur!

Startpunkter: Ferge fra Rådhuset i Oslo.

Distanse: 3,3 km som tegnet inn på kartet. Man trenger ikke gå hele turen for å få en fin tur.

Framkommelighet: Turen som er tegnet inn på kartet er litt varierende, fine stier og grusveier. Store deler av stiene og veiene på Hovedøya er meget godt egnet for barnevogn og rullestol.

Parkering: Ingen

Rutetider for ferga: https://ruter.no/

Beliggenhet: Indre Oslofjord, Oslo kommune

Vurdering: Flott sted for oppdagelsesferd i skog og ruiner.

Share  

Copyright (c) www.oslofjorden.com - Ansvarsfraskrivelse   Vår bruk av informasjonskapsler   Følg oss på Facebook.  Prøv Oslofjorden turguide.